Ez év márciusában érte el a koronavírus okozta világjárvány első hulláma hazánkat.
Mivel egy újfajta vírussal álltunk szemben, akkor még nagyon kevés tudományos cikk és tanulmány állt rendelkezésre az eredményes terápiáról és a hatékony megelőzésről. Hipotetikusan javasoltuk márciusi cikkünkben a D-vitamin adását preventív céllal, elsősorban az idősebb, veszélyeztetett és leginkább D-vitamin hiányos populáció védelmében.
Azóta egyre több tudományos publikáció, nemzetközi, amerikai és európai szakértő orvosi társaság ajánlja a megfelelő dózisú D-vitamin bevitelt, hisz a D-vitaminhiány a COVID-19 betegség kialakulásának és halálozásának egyik jelentős kockázati tényezője. Az elmúlt időszak koronavírussal kapcsolatos tudományos közleményei is felhívják a figyelmet a D-vitamin potenciálisan kedvező hatására és kiegészítő alkalmazására a vírusfertőzés során. Ezekből emelünk ki néhányat.
20 európai ország adatait elemezve azt találták, hogy az alacsony D-vitaminszint és a COVID-19 esetek száma, valamint a fertőzés okozta halálozás között szignifikáns összefüggés áll fen.
A D-vitaminról már korábban is számos esetben kimutatták, hogy védő szerepe van az akut légzőszervi fertőzésekkel szemben. A protektív mechanizmus hátterében egyrészt az áll, hogy a D-vitamin receptor számos immunkompetens sejtben (monocyta-makrofág sejt) megtalálható, s a D-vitamin fokozza az említett immunsejtek által termelt gyulladáscsökkentő citokinek mennyiségét, így csökkenti az immunrendszer túlreakcióját, a citokin-vihart, védi a tüdő epithel sejtjeinek (egyrétegű laphámsejtek) integritását, és a következményes súlyos életet veszélyeztető akut respiratorikus distressz szindróma (ARDS) kialakulásának valószínűségét. Az utóbbi kórkép a koronavírusos betegek jelentős részénél kritikus állapotot jelent, s intenzív ellátást igényel. A fertőzöttek adatainak retrospektív elemzése során megfigyelték, hogy akinek a szérum D-vitamin szintje magasabb volt, a betegség enyhébb klinikai lefolyást mutatott.
Egy másik friss, genetikai kódon alapuló (a koronavírus-minta genetikai adatait elemző USA-ban végzett) tanulmány szerint a bradykinin vihar következménye a számos súlyos, sokszor halálos kimenetelű tragikus állapot. A bradykinin ugyanis egy gyulladásserkentő fehérje molekula, amely tágítja hajszálereket, a vérnyomást csökkenti, a vénákat szűkíti, növeli az ér fal átjárhatóságát, és összehúzza a tüdő és bélrendszer simaizmait. A koronavírus először az orrnyálkahártya hámsejtjeiben levő un. ACE-2 receptorokhoz kötődik, majd a szervezet többi sejtjét, szövetét is megfertőzi. A vírus az olyan sejteket is nagymennyiségű ACE-2 receptor termelésre serkent, amelyekben normálisan ezekből kevés volt, ilyenek a tüdőszövet sejtjeit is. Ebben a folyamatban jelentős szerepe van a bradykininnek, mert a vírus úgy változtatja meg a sejtek működését, hogy nagyon sokat termel ebből a molekulából, s a bradykinin vihar tarol a szervezetben. Az érfalak átjárhatósága nagymértékben megnő, az erek szivárogni kezdenek, a tüdő megtelik folyadékkal, és a már említett súlyos légzési elégtelenség lesz a következménye. A bradykinin elmélet magyarázatul szolgál a COVID-19 kardiális komplikációira, az agyi történésekre(stroke) és a különböző neurológiai tünetekre is. A bradykinin koncentrációját a szervezetben összehangolt hormonális működés, a renin-angiotenzin rendszer szabályozza. A D-vitamin ismert módon hat a renin-angiotenzin rendszer szabályozására, segítve a bradykinin koncentráció visszaszorítását, amellyel reményeink szerint a súlyos kimenetelű bradykinin vihar kifejlődése potenciálisan féken tartható, illetve a bíztató egyéb hatásos gyógyszeres kezelés mellett a tünetek enyhíthetők.
Feltételezhető az is, hogy a súlyosabb lefolyású esetekben a két folyamat (citokin vihar és bradikynin vihar) szorosan kapcsolódik egymáshoz.
Egy spanyol vizsgálat igazolta, hogy azon pácienseknél, akik nagy dózisú D-vitamint kaptak a fertőzés során, szignifikánsan csökkent a kórházi ápolásra szorulók között az intenzív terápiás ellátottság szükségessége és a mortalitás.
Ismerve tehát a D-vitamin szupplementáció során tapasztalt kedvező hatásokat, – akár hipotézis, akár bizonyított tudományos megfigyelés, nemcsak az őszi-téli időszak beköszönte miatt, de a COVID-19 járvány idején is különösen fontosnak tartjuk a D-vitamin adását mind a fiatal, mind a közép- és időskorú populáció számára egyaránt, a fertőzés és a súlyos ARDS megelőzése, valamint a halálos kimenetelű esetek számának csökkentése érdekében.
Forrás:
Marta Entrenas castillo et al.: Effect of calcifediol treatmment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19. Pilot randomized clinical study . J. Steroid Biochem Molecular Biol. Published online 29.August. 2020. október 19.
Alipio M.:Vitamin D supplementation could possibly improve clinical outcomes of patients infected with Coronavírus-19 SSRN ápr.9,2020.
Grant, A.F. et al: „ Vitamin D Supplementation in influenza and COVID-19 infections. Cmmen ton: Evidence That Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19.2020.12(4) 988
Huang C. et al. Clinical features of patients infected with 2019. novel coromavírus in Wuhan, China. lancet 2020. október 20.
NICE: COVID-19 rapid evidence summary vitamin D for COVID-19. Evidence summary (ES28) Published date: 29.june 2020. október 20.
Lips.P. et al.: Current vitamin D status in European and Middle East cuntries and strategies to prevent vitamin D deficiency a position statement of the European Calcified Tissue Society. European Journal of Endocrinology 180.4.Accessed 21 Marc 2020.