• A gerincről
    • Anatómia
    • Tudomány
  • Gerincbetegségek
    • Betegségek
    • Okok-tünetek
  • Diagnosztika
  • Kezelés
    • Gerincműtétek
    • Konzervatív kezelés
    • Gondozás, rehabilitáció
    • Gyógytorna
    • Pszichológia
    • Betegtájékoztatók
  • Prevenció
  • Ortopédia
  • Hírek

A C-vitamin hiány és a porckorong kopás kapcsolata

2013. szeptember 30. 15:46
dr. Ferenc Mária
0
dohányzás, életmód, gerinc, porckorong, porckorong kopás, táplálkozás

A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll.

A C-vitamin fontos szerepet tölt be rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, csökkenti a vérrögképződést, mérsékli az allergiát okozó anyagok hatását. A különböző vírusos és bakteriális fertőzésekben, valamint a nátha megelőzésében is kiemelkedő jelentőségű, védelmet nyújt a gyakori szembetegség a szürke hályog és a fogíny betegségekkel szemben, immunrendszerünk normális működéséhez és az erek rugalmasságának megőrzéséhez, és még sorolhatnám a szervezetünkre kifejtett számos pozitív hatását.

De tudják-e az olvasóink, hogy a C-vitaminhiány egy lényeges tényezője lehet a porckorong korral járó kopásos megbetegedéseinek?

cvitaminok_blog

A porckorong egy heterogén morfológiájú struktúra, s mind a külső rostos gyűrűrétege, mind a belső gél állapotú magja nagy mennyiségű kollagént tartalmaz (ami egy különleges fehérje molekula), és ez adja a porckorong rugalmasságát.

A C-vitaminnak a kollagén képződésében kitüntetett szerepe van.

A Kansasi Egyetem (USA) Ökológiai és biológiai tanszéke egy tanulmányban vizsgálta a szérum C-vitaminszint (aszkorbinsav) és az ágyéki porckorongkopás öregedéssel összefüggő változásait. Feltételezésük volt, hogy a C-vitaminhiány előidézője lehet a porckorong kopásos megbetegedésének az idős embereknél.

A porckorong patofiziológiája (kórfolyamata) évek óta a kutatás homlokterében áll, de a korral járó elváltozások etiológiája még ma sem teljesen tisztázott. Bizonyos rizikófaktorok – lásd előző cikkeinkben: „A gerincbetegségekről általánosságban”, és „A prognosztizáló rizikófaktorok jelentősége a derékfájdalomban”– eltérő mértékben játszanak szerepet a porckorong degenerációban.

A 270 főt vizsgáló tanulmány – melynek alanyai 51-86 évesek voltak – igazolta azt a korábbi hipotézist, hogy a C-vitamin hiány kiemelkedő jelentőségű a porckorong degeneráció folyamatában. Az idősödő populációban az aszkorbinsav szintje lényegesen alacsonyabb volt, mint a fiatalabb korosztályban, mely összefüggésbe hozható a korral járó csökkent tápanyag bevitellel és a felszívódási problémákkal.

Mivel a C-vitamin egy alapvető tápanyag a kollagén bioszintézisében, ezért a C-vitamin hiánya egyik kulcstényezője lehet a porckorong kopásos (degeneráció) megbetegedéseinek. A C-hypovitaminosis gátolja a kollagén szintézisét, és így a porckorong strukturális stabilitását.

Ne is dohányozzunk!

Igen fontos része a tanulmánynak az a megállapítás is, hogy a dohányzás erőteljesen csökkenti a szérum aszkorbinsav koncentrációját, és az aktív dohányosoknak 25%-kal kisebb az áramló aszkorbinsav koncentrációjuk, mint a nem dohányosoknak.

A fenti megfigyelés alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szérum aszkorvinsav szintje sokkal szorosabb ellenőrzésére, szűrésére lenne szükség, hogy számos betegség megelőzésén túl minimalizálni tudjuk a korral járó porckorong degeneráció kifejlődését.

Megjegyzés: Az elégtelen tápanyag bevitelen és dohányzáson túl a C-vitaminhiány oka lehet még: a túlzott alkoholfogyasztás, stressz, fokozott fizikai megterhelés, rendszeres Kalmopyrin- és Aszpirinszedés, lázzal járó betegségek, 55 évnél idősebb kor, terhesség és szoptatás.

Együnk vitamint!

Mivel az ember szervezete nem képes C-vitamint előállítani, ezért az alapvetően igen fontos vitamint az élelmiszerekkel kell szervezetünkbe bevinni. A legismertebb természetes C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök:

  • a friss csipkebogyó,
  • piros-, zöld-, sárga paprika,
  • kiwi,
  • kelbimbó,
  • karalábé,
  • vöröskáposzta,
  • földieper,
  • narancs, citrom… stb.

Ajánlott bevitel

Az egyes tudományos publikációk ajánlása eltérő az átlagos napi C-vitaminszükségletet illetően: 250-1000 mg/nap, vagy még ennél is több: Ehhez képest egy mai átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a vitaminból.

Gerincünk védelme érdekében tehát- a mozgásterápián és ergonómiai gyakorlatok betartásán túl, -kitüntetett figyelmet kell fordítani a napi tápanyag bevitelre, táplálkozási szokásainkra is, mert az eddigiekben a C-vitaminhiány egy alulértékelt tényező volt a korral járó degeneratív porckorong betegségekben.

Forrás

Val H. Smith: Vitamin C deficiency is an under-diagnosed contributor to degenerative disc disease in the elderly

A szerzőről
Dr. Ferenc Mária az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont szakkórházának munkatársa, reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, osztályvezető főorvos.

Szóljon hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Keresés

Legújabb cikkek

Már Móricz is megmondta: Gyalogolni jó!

24 márc 2023
No Responses.

Sporttal a csontritkulás ellen

17 márc 2023
No Responses.

10 tanács a gerinc egészségének megőrzéséhez

10 márc 2023
No Responses.
  • A A A

Partnereink

banner
banner
banner
banner

Gerinces.blog.hu

Ezek a leggyakoribb sportsérülések

01 júl 2021

5+1 érv a saját testsúlyos edzés mellett

30 jan 2020

Mi az a kyphosis?

23 jan 2020

Miért olyan népszerű a Crossfit?

16 jan 2020

7 tipp a téli sportbalestek megelőzésére

09 jan 2020

Kerülje el a karácsonyi hátfájást!

19 dec 2019

Mi az a drug holiday?

12 dec 2019

Mik azok a trigger pontok?

05 dec 2019

Beköszöntő

Tisztelt Látogató! A felnőtt lakosság mintegy nyolcvan százaléka életében legalább egyszer átélt nagy gerincfájdalmat. Ezek oka leggyakrabban a gerinc funkciója során megjelenő, valamilyen behatás által kiváltott, néhány nap után spontán is eltűnő ízületi gyulladás, de ugyanez a panasz lehet az első megjelenése akár a gerincben növekedő rosszindulatú daganatnak is.

Olvasson tovább

Gerinces Magazin

  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Impresszum
  • Munkacsoport
  • Kapcsolat

Címkefelhő

csigolya csontritkulás ct vizsgálat cukorbetegség derékfájdalom derékfájás dohányzás elhízás fájdalom fájdalomcsillapítás gerinc gerincbetegség gerinccsatorna gerincferdülés gerincfájdalom gerinckímélet gerincműtét gerincsebészet gerincsérv gerincvédelem gyermek gyógytorna hátfájás időskor iskolakezdés krónikus derékfájdalom lelki tényezők megelőzés mindennapi testnevelés mozgás mr vizsgálat munkahely nyaki gerinc porckorong porckorong kopás porckorongsérv prevenció pszichológia sport stressz szülői fórum tartáskorrekció testnevelés ágyéki gerinc életmód
Gerinces Magazin © 2012-2021 | Minden jog fenntartva.
weboldal: RAAB SOFTWARE Kft.