• A gerincről
    • Anatómia
    • Tudomány
  • Gerincbetegségek
    • Betegségek
    • Okok-tünetek
  • Diagnosztika
  • Kezelés
    • Gerincműtétek
    • Konzervatív kezelés
    • Gondozás, rehabilitáció
    • Gyógytorna
    • Pszichológia
    • Betegtájékoztatók
  • Prevenció
  • Ortopédia
  • Hírek

Az A-vitamin és a csonttörés kockázata

2015. április 22. 12:30
dr. Ferenc Mária
0
csontritkulás, csonttörés, életmód, vitamin

Olvashattak már a D-vitamin csontanyagcserére és számos betegség megelőzésére kifejtett pozitív hatásáról, a C-vitamin és a porckorong kopás kapcsolatáról. Nézzük, mi a legújabb megfigyelés a csonttörési kockázat és a nagy dózisú A-vitaminpótlás között!

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, és hat, azonos biológiai hatású vegyület (azaz a retinol, retinal, alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin, beta-kriptoxantin) összefoglaló neve. A retinol, ami nemcsak kívülről táplálékkal kerül szervezetünkbe,  a bélfalban és a májban képződik egy enzim hatására a provitaminjából (elő-vitaminjából), vagyis a béta-karotinból. Az A-vitaminnak számos élettani folyamatban, például a szemideghártya fényérzékenységét biztosító anyag felépítésében, a csontnövekedésben, a hámszövet épségének fenntartásában, és megannyi más sejt differenciálódásának irányításában van lényeges szerepe.

Ismeretes, hogy az aktivált D-vitamin működéséhez ugyancsak szükség van A-vitaminra, de a többlet A-vitamin gátolja a D-vitamin hatását a különböző szervek D-vitamin receptorain, sőt a túlzott A-vitamin bevitel súlyos toxikus tüneteket okozhat.

1998-ban egy svéd tanulmány azt tette közzé, hogy a csípőtáji törések rizikója kétszeresére nőtt azoknál, akik nagy adag, vagyis naponta 1,5 mg-nál több retinolt tartalmazó ételt vittek be a szervezetükbe, azaz összefüggést találtak a szérum emelkedett retinolszintje és az oszteoporotikus csonttörések száma között. A magas dózisú retinolnak ugyanis károsító hatása van a csontszerkezetre emberekben és állatokban egyaránt. A nagy dózisú retinolsav befolyásolja a csontépítő és a csontbontó sejtek működését úgy, hogy növeli a csontforgalmat (turnover) a csontleépítés irányába, ezáltal fokozza a törékenységet.

Annak lehetősége, hogy a retinol fogyasztása és a magasabb retinolszint kapcsolatban lehet a törési rizikóval, aggodalmat ébresztett a nyugati népességben, különösen az Egyesült Államokban. Itt ugyanis sok tőkehalmájat fogyasztanak, az ételek fortifikálva (dúsítva) vannak, gyakran szednek olyan multivitaminokat, amelyek retinolt tartalmaznak, ezért felhívták a lakosság figyelmét a túlzott A-vitamin fogyasztás veszélyeire. Megjelentek azonban olyan közlemények is, amelyen nem találtak összefüggést a retinol bevitele és a csonttörési rizikó között.

Mi a tudomány mai állása tehát?

Az ellentmondások tisztázására egy ausztrál táplálkozástudománnyal foglalkozó munkacsoport 2014-ben foglalta össze kutatásuk eredményét.

Nagyszámú, 123 résztvevőt vizsgáltak. A kutatásba bevont férfiak átlagéletkora 52,2 év, a nőké 57,5 év volt. A nyomon követési idő 0-tól 17 évig terjedt, a medián (vagyis átlagos) nyomon követési idő 7,8 év volt. A kutatók figyelték a csonttörési rizikó kapcsolatát, a szérum és karotin-koncentrációval, hosszú távú és nagy dózisú retinol, vagy béta-karotinpótlással, népesség-alapú mintában. A megfigyeléseik szerint nem volt semmi meggyőző összefüggés a szérum retinol-koncentráció és a törési rizikó között a tanulmány résztvevőinél, akik nagy mennyiségű retinolt – 7,5 mg/nap – vittek be a szervezetükbe maximum 17 évig.

gerinces_A-vitamin_blog

A karotinoknak kifejezett csontépítő hatásuk van, és a kutatók azt találták, hogy a magasabb szérum karotin-koncentráció csökkentette a törési kockázatot. Az utóbbi állítás konzisztens volt a korábbi tanulmányok eredményével, de még további vizsgálatra van szükség ennek biztos igazolásra.

Tehát csontjaink védelme érdekében a megfelelő D-vitaminpótlás mellett ne feledkezzünk meg elsősorban a magas karotin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásáról sem, mert tudományos bizonyíték van arra, hogy anabolikus (csontépítő) hatásuk a csontokra és antioxidáns kapacitásuk révén csökkentik az oxidatív stresszt (nyomást) is.

Az elsődlegesen retinolt tartalmazó A–vitamin-források:

  • belsőségek (máj, vese)
  • tojássárgája
  • tengeri halak
  • tej és tejtermékek

Provitaminokban (béta-karotinban) gazdag élelmiszerek:

  • répa
  • sütőtök
  • sárgadinnye
  • paradicsom
  • kajszibarack
  • paraj
  • piros paprika

 

Irodalom

Nutrition 30 (2014) 551-556 Gina L. Ambrosini M.P.H. at al.: Plasma retinol and total carotenes and fracture risk after long-term supplementation with high doses of retinol.

A szerzőről
Dr. Ferenc Mária az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont szakkórházának munkatársa, reumatológus-fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, osztályvezető főorvos.

Szóljon hozzá Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Keresés

Legújabb cikkek

Hogyan óvjuk meg térdünket a sérülésektől? 7 bevált módszer

28 márc 2025
No Responses.

Gerincvédő tanulói székek

14 márc 2025
No Responses.

Így szabadulhat meg a fájdalomtól

14 márc 2025
No Responses.

Partnereink

banner
banner
banner
banner

Gerinces.blog.hu

Ezek a leggyakoribb sportsérülések

01 júl 2021

5+1 érv a saját testsúlyos edzés mellett

30 jan 2020

Mi az a kyphosis?

23 jan 2020

Miért olyan népszerű a Crossfit?

16 jan 2020

7 tipp a téli sportbalestek megelőzésére

09 jan 2020

Kerülje el a karácsonyi hátfájást!

19 dec 2019

Mi az a drug holiday?

12 dec 2019

Mik azok a trigger pontok?

05 dec 2019

Beköszöntő

Tisztelt Látogató! A felnőtt lakosság mintegy nyolcvan százaléka életében legalább egyszer átélt nagy gerincfájdalmat. Ezek oka leggyakrabban a gerinc funkciója során megjelenő, valamilyen behatás által kiváltott, néhány nap után spontán is eltűnő ízületi gyulladás, de ugyanez a panasz lehet az első megjelenése akár a gerincben növekedő rosszindulatú daganatnak is.

Olvasson tovább

Gerinces Magazin

  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Impresszum
  • Munkacsoport
  • Kapcsolat

Címkefelhő

csigolya csontritkulás ct vizsgálat cukorbetegség derékfájdalom derékfájás dohányzás elhízás fájdalom fájdalomcsillapítás gerinc gerincbetegség gerinccsatorna gerincferdülés gerincfájdalom gerinckímélet gerincműtét gerincsebészet gerincsérv gerincvédelem gyermek gyógytorna hátfájás időskor iskolakezdés krónikus derékfájdalom lelki tényezők megelőzés mindennapi testnevelés mozgás mr vizsgálat munkahely nyaki gerinc porckorong porckorong kopás porckorongsérv prevenció pszichológia sport stressz szülői fórum tartáskorrekció testnevelés ágyéki gerinc életmód
Gerinces Magazin © 2012-2024 | Minden jog fenntartva.
Készítette: RAAB SOFTWARE Kft.