A C-vitamin jótékony egészségügyi hatásaival szinte mindenki tisztában van, azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy a C-vitamin-hiány lényeges tényezője a porckorong korral járó kopásos megbetegedéseinek. Gerincgyógyász specialista segítségével magyarázzuk el, hogyan járul hozzá az aszkorbinsav a porckorongok rugalmasságának és szilárdságának megőrzéséhez.

C-vitamin szerepe a kollagén képződésben
A porckorong külső, rostos gyűrű rétege és belső, gél állapotú magja egyaránt nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, ez adja a porckorong rugalmasságát.
A C-vitamin (aszkorbinsav) létfontosságú szerepet játszik a kollagén szintézisében, amely a porckorongok és más kötőszövetek alapvető építőeleme. A kollagén biztosítja a porckorongok rugalmasságát és szilárdságát, így hozzájárul a gerinc megfelelő működéséhez.
A C-vitamin-hiány gátolja a kollagén termelését, ami a porckorongok strukturális stabilitásának csökkenéséhez vezethet. Ez növeli a porckorong degeneráció, közismert nevén porckorongkopás kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy az idősebbek körében az aszkorbinsav szintje lényegesen alacsonyabb, mint a fiatalabb korosztályban, ami összefüggésbe hozható a korral járó csökkent tápanyagbevitellel és felszívódási problémákkal.
A porckopás rizikófaktorai
A porckorongkopás kialakulásában számos tényező játszik szerepet, mint például az életkor, genetikai hajlam, fizikai terhelés és életmódbeli szokások. A C-vitamin-hiány ezen tényezők mellett további kockázatot jelenthet, mivel a kollagénhiányos porckorongok kevésbé ellenállóak a mechanikai stresszel szemben, ami felgyorsíthatja a degeneratív folyamatokat.
Mennyi C-vitaminra van szükségünk?
A C-vitamin ajánlott napi bevitele életkortól, nemtől és életmódtól függően változik. Általánosságban a felnőttek számára napi 75–90 mg bevitele javasolt. Bizonyos élethelyzetekben, például betegség, terhesség vagy szoptatás esetén ennél magasabb mennyiségre is szükség lehet. Egyes szakértők szerint a napi 500–1000 mg-os bevitel is előnyös lehet, különösen fertőzések esetén vagy sebgyógyulás elősegítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott C-vitamin bevitel (napi 2000 mg felett) mellékhatásokhoz, például gyomor-bélrendszeri panaszokhoz vezethet.
Milyen ételek a legjobb C-vitamin források?
A porckorongok rugalmasságának és szilárdságának megőrzése érdekében érdemes C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanunk, ilyenek a gyümölcsök közül a citrusfélék (narancs, citrom), a bogyós gyümölcsök, a földi eper és a kiwi; a zöldségek közül pedig a paprika, a paradicsom, a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé és a vöröskáposzta; de jó hatású a friss csipkebogyó is. Szükség esetén étrend-kiegészítők is alkalmazhatók, de mindig tartsuk be az ajánlott napi mennyiséget, és konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal a megfelelő adagolásról.
Jó tudni
A C-vitamin-hiány a kollagén szintézisének gátlása révén hozzájárulhat a porckorongkopás kialakulásához. A megfelelő C-vitamin bevitel elengedhetetlen a porckorongok egészségének megőrzéséhez és a degeneratív elváltozások megelőzéséhez. A változatos, vitaminokban gazdag étrend követése mellett az ergonómiai szempontok szem előtt tartásával és a rendszeres mozgással is sokat tehetünk a porckorongjaink és teljes gerincünk védelméért.
A cikk szerzője a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.