• A gerincről
    • Anatómia
    • Tudomány
  • Gerincbetegségek
    • Betegségek
    • Okok-tünetek
  • Diagnosztika
  • Kezelés
    • Gerincműtétek
    • Konzervatív kezelés
    • Gondozás, rehabilitáció
    • Gyógytorna
    • Pszichológia
    • Betegtájékoztatók
  • Prevenció
  • Ortopédia
  • Hírek

Ha kevés a napfény, pótoljuk a D-vitamint!

2022. október 27. 04:30
Gerinces Magazin
Off

A szervezet számára optimális D-vitamin szint elérése az őszi-téli, napfényhiányos időszakban is gondolni kell.

A D-vitaminnak nevezett szerves vegyület valójában inkább hormon, amelynek hivatalos elnevezése kolekalciferol. Kétféle, D2-nek és D3-nak nevezett változatban létezik, mindkettő hasznos a szervezet számára, de a D3 nevű változatot a test gyorsabban és nagyobb hatékonysággal képes hasznosítani.

Az ipari forradalom idején gyakori volt, hogy a szegénységben élő, hiányosan táplálkozó, főként a rossz levegőjű, füstös nagyvárosokban élő gyerekek csontjai nem fejlődtek megfelelően. Az eldeformálódott csontokkal járó betegséget angolkórnak nevezték, és nemcsak emberek, hanem kutyák esetében is megfigyelték. Észrevették, hogy azok a kutyák, akiket tőkehalmáj-olajjal itattak, nem szenvedtek a kórtól. Először arra gondoltak, hogy a már ismert A-vitamin védi meg az állatokat a betegségtől, de később kiderült, hogy mindez a tőkehalmáj-olajban lévő D-vitaminnak köszönhető. A zsírban oldódó D-vitamin ugyanis többek között a kalcium és a foszfor felszívódásáért felelős a szervezetben. Ha nincs belőle elég, akkor a csontok lágyabbak, törékenyebbek lesznek.

D-vitamin a diabétesz és a magas vérnyomás ellen

A D-vitamin azonban nem csak a csontok épségéért felel. Az 1-es típusú diabétesz kockázatát növeli a gyerekkori D-vitaminhiány. A 2-es típusú cukorbetegségnél kevésbé egyértelműek a tudományos eredmények, de a D-vitaminhiány itt is kockázati tényező lehet. Széles körben elterjedt, hogy a D-vitaminnak daganatellenes hatása is van, ami azonban csak részben igaz. A daganatos betegségek nem gyógyíthatóak vele, de bizonyos daganattípusok (a vastagbél-, az emlő- és a prosztatadaganatok) esetében megfigyelték, hogy előfordulásuk gyakorisága fordított arányban áll napsütéses órák számával az adott területen. A D-vitamin a napsütés hatására termelődik a szervezetben, tehát a D-vitamin hiánya kockázati tényező lehet a fenti daganattípusok esetében.

Egyes vizsgálatok szerint a D-vitaminnak vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő hatása is van, más kutatások a férfi és a női termékenység fenntartásában, az immunrendszer megfelelő működésében játszott szerepét is igazolták. Emellett csökkentheti a depresszió kialakulásának esélyét is. Ha nincs elég belőle, a szervezetben felerősödik az éhségérzet, lassul a zsírégetés, növekszik az elhízás esélye.

Az őszi-téli D-vitaminhiány

A D-vitamin haszna a szervezetben tehát vitathatatlan, azonban az őszi-téli időszakban könnyű “kifogyni” belőle. Meglepő, de Magyarországon a felnőtt lakosság 80-90 százaléka D-vitamin hiányos a hűvösebb hónapokban. Ősszel-télen ugyanis kevesebb a napból érkező UV-sugárzás éri a testet, márpedig ez szükséges ahhoz, hogy a bőrünkben a D-vitamin előanyagaiból kialakuljon annak aktív formája. A napfény hiányát a bevitt táplálékkal lehet ugyan ellensúlyozni, azonban az októbertől márciusig tartó időszakban kizárólag tápanyagokkal nem lehet fedezni a szükséges mennyiséget, ezért a D-vitamint pótolni kell. A piacon számos készítmény hozzáférhető, vannak tablettás, folyékony és zselé állagú szerek is.

gerinces_1_d-vitamin_1.jpg

A magyarországi orvosi ajánlás szerint az optimális napi beviteli mennyiség körülbelül 2000 NE (Nemzetközi Egység) egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Bár túladagolni nem könnyű, de lehetséges: a még biztonságosnak tekinthető beviteli mennyiség maximum 4000 NE naponta. A gyerekek számára napi 400 NE, tizenéves kortól pedig napi 1000 NE vitamin az irányadó. A vízben oldódó vitaminokkal (B, C) ellentétben a zsírban oldódó vitaminokból, mint amilyen a D-vitamin is, fel lehet töltekezeni. Ezek az anyagok ugyanis képesek bizonyos ideig raktározódni a szervezet zsírszöveteiben, hogy szükség esetén aktiválják őket.

Magas D-vitamin tartalmú élelmiszerek

Mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes magas D-vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani, különösen a hideg időszakban. Az egyik legmagasabb D-vitamin tartalmú élelmiszer a tőkehal májából kinyert csukamájolaj. Bár rendkívül gazdag D3-vitaminban, kellemetlen íze és szaga miatt manapság egyre kevesebben fogyasztják. Lényegesen finomabbak a zsírosabb húsú halak, mint például a lazac, a hering és a szardínia, amelyek szintén magas D-vitamin tartalmúak. Emellett a tojássárgája, a belsőségek, különösen a máj és a különféle tejtermékek, például a tej, a kemény sajtok, a joghurt is hasonlóan hasznosak.

gerinces_2_d-vitamin_2.jpg

A zöldségek közül viszonylag magas D-vitamin tartalma van a gombáknak, különösen a vargányának. Az olajos magvak és a csonthéjasok is hasznosak, például a tökmag, a napraforgómag vagy a dió. Emellett kaphatóak D-vitaminnal mesterségesen dúsított élelmiszerek, például margarinok, gabonapelyhek, joghurtok és gyümölcslevek is.

Sajnos a helyes táplálkozás nem elegendő a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelére, ezért szükséges a rendszeres napozás, napi 15 percben a napsugarakban, amikor a napfény beesési szöge lehetővé teszi a bőrben a D-vitamin képzését. Amikor nincs ilyen lehetőség (novembertől áprilisig), gyógyszeres kiegészítés szükséges. Ehhez a legideálisabb, ha D-vitamin-szintet ellenöriztetünk laboratoriumi vérvizsgálattal, ami a D-vitamin-pótlás mértékét, szükségszerűségét megmutatja.

A cikk a Budai Egészségközpont dietetikusának közreműködésével készült.

A szerzőről
Gerinces Magazin

Keresés

Legújabb cikkek

Hogyan óvjuk meg térdünket a sérülésektől? 7 bevált módszer

28 márc 2025
No Responses.

Gerincvédő tanulói székek

14 márc 2025
No Responses.

Így szabadulhat meg a fájdalomtól

14 márc 2025
No Responses.

Partnereink

banner
banner
banner
banner

Gerinces.blog.hu

Ezek a leggyakoribb sportsérülések

01 júl 2021

5+1 érv a saját testsúlyos edzés mellett

30 jan 2020

Mi az a kyphosis?

23 jan 2020

Miért olyan népszerű a Crossfit?

16 jan 2020

7 tipp a téli sportbalestek megelőzésére

09 jan 2020

Kerülje el a karácsonyi hátfájást!

19 dec 2019

Mi az a drug holiday?

12 dec 2019

Mik azok a trigger pontok?

05 dec 2019

Beköszöntő

Tisztelt Látogató! A felnőtt lakosság mintegy nyolcvan százaléka életében legalább egyszer átélt nagy gerincfájdalmat. Ezek oka leggyakrabban a gerinc funkciója során megjelenő, valamilyen behatás által kiváltott, néhány nap után spontán is eltűnő ízületi gyulladás, de ugyanez a panasz lehet az első megjelenése akár a gerincben növekedő rosszindulatú daganatnak is.

Olvasson tovább

Gerinces Magazin

  • Adatvédelmi nyilatkozat
  • Impresszum
  • Munkacsoport
  • Kapcsolat

Címkefelhő

csigolya csontritkulás ct vizsgálat cukorbetegség derékfájdalom derékfájás dohányzás elhízás fájdalom fájdalomcsillapítás gerinc gerincbetegség gerinccsatorna gerincferdülés gerincfájdalom gerinckímélet gerincműtét gerincsebészet gerincsérv gerincvédelem gyermek gyógytorna hátfájás időskor iskolakezdés krónikus derékfájdalom lelki tényezők megelőzés mindennapi testnevelés mozgás mr vizsgálat munkahely nyaki gerinc porckorong porckorong kopás porckorongsérv prevenció pszichológia sport stressz szülői fórum tartáskorrekció testnevelés ágyéki gerinc életmód
Gerinces Magazin © 2012-2024 | Minden jog fenntartva.
Készítette: RAAB SOFTWARE Kft.